In zou het zover moeten zijn, eerste (untethered) zou dan beschikbaar moeten komen voor consumenten. Dat is tenminste als de diverse bronnen die dit melden betrouwbaar zijn en daar heeft het wel alle schijn van. Zeker als je kijkt naar de mate van detail die er inmiddels al beschikbaar zijn.

De huidige Rift kost je, ondanks de stevige prijsverlaging die we begin maart melden, nog steeds E599,- excl Touch controllers, deze laatste kosten je nog eens E119,- (en zonder de Touch is de Oculus eigenlijk tandeloos). Wat ook nog steeds een van de grootste drempels is voor comfortabel gebruik van een VR headset is de gewraakte kabel. Daarnaast is de drempel voor benodigde hardware (in de vorm van een PC) ook nog steeds vrij fors, een VR ready PC gaat je toch nog steeds minimaal een krappe E1000, kosten en dat is gewoon best veel geld.

De bril die Oculus nu echter naar de schijnt te gaan brengen kent een heel ander instapplaatje maar ook een heel andere ervaring in termen van gebruikersgemak. Als belangrijkste kenmerk zal deze “Oculus Light” draadloos zijn. Meerdere voordelen hier: er is geen kostbare PC meer nodig en je hebt dus niet te maken met irritante draden die je spelplezier bederven. Als tweede belangrijke “drempelverlager” zal deze versie naar verluidt de $,- gaan kosten en dat is nogal een fors verschil met de huidige generatie Oculus!

Wat we nu weten

Een vergelijk met de huidige Rift zou echter niet helemaal eerlijk zijn, wat we tot nu toe weten:

  • De headset zal gebruik gaan maken van een mobiele Snapdragon (Qualcomm), overbodig te vermelden dat deze niet dezelfde power heeft als een PC met een intel I7, 16 gb RAM en een Geforce GTX1050 (of hoger)
  • Het is al bekend dat de eerste versie van deze “Rift Light” niet voorzien zal zijn van enige (geavanceerde) vorm van tracking (geen Constellation dus nog even)
  • De headset zal bediend gaan worden met “een afstandsbediening”, daarmee moet je eerder denken aan een Gear VR achtige oplossing dan aan Oculus Touch controllers, logisch ook aangezien er geen Constellation tracking aanwezig zal zijn.
  • Oculus zal samenwerken met het Chinese Xiaomi, een producent van ondermeer smartphones maar ook VR brillen

Deze Rift zal dus eigenlijk een soort middensegment gaan vormen in de markt voor VR brillen want feitelijk zal de bril het midden houden tussen een volwassen VR HMD en een mobiele VR bril. Interessante ontwikkeling want het lijkt er dus op dat Oculus, in plaats van al zijn energie en marktaandeel te reserveren voor een nieuwe generatie Oculus Rift, zeer actief het middensegment opzoekt. Hiermee kannibaliseert het feitelijk potentieel en toekomstig marktaandeel van een nieuwe Oculus Rift, een versie waarvan we toch vermoeden dat het niet heel lang meer duurt voor hier iets over bekend zal worden.

 Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here